Numărul bogaților ”oficiali” din România a explodat și se vede la depozitele din bănci. Peste 2 miliarde de euro economisite într-un an

de: Alexandru Puiu
09 09. 2024

În ciuda unui context economic marcat de incertitudini și instabilități, numărul românilor cu economii substanțiale în bănci a crescut semnificativ.

Peste 10.000 de persoane au reușit să depășească pragul de 100.000 de euro economisiți, într-un singur an, conform datelor Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). Creșterea acestei categorii de bogați „oficiali” reflectă o acumulare semnificativă de capital în ciuda unei economii aflate sub presiunea inflației și a dobânzilor relativ scăzute la depozite.

Această evoluție demonstrează că, în anumite sectoare economice, cum ar fi sectorul bancar, energetic sau antreprenorial, veniturile și profiturile mari au stimulat creșterea economiilor. Totuși, pentru alți români, creșterea costurilor de trai și a dobânzilor la credite a avut efecte inverse.

Salt spectaculos al depozitelor mari

Potrivit statisticilor FGDB, la finalul primului semestru din 2024, numărul persoanelor fizice cu depozite bancare de peste 100.000 de euro a atins un maxim de 78.306, în creștere cu 10.155 față de anul precedent. Această majorare de 15% într-un singur an indică faptul că tot mai mulți români reușesc să-și depună economiile în bănci la acest nivel de siguranță și lichiditate, chiar dacă randamentul obținut nu este unul foarte mare.

Valoarea totală a acestor depozite a urcat cu 10 miliarde de lei (aproximativ 2 miliarde de euro), ajungând la 83,7 miliarde de lei (17 miliarde de euro). Aceasta reprezintă circa un sfert din soldul total al depozitelor populației, care s-a ridicat la 353,8 miliarde de lei (70,8 miliarde de euro) la finalul lunii iunie 2024.

Această creștere este impresionantă, în special având în vedere faptul că dobânzile la depozite au scăzut treptat pe parcursul anului 2024, pe măsură ce inflația a coborât sub 6%. Deși depozitele nu mai oferă un randament substanțial, pentru mulți dintre cei care au economii mari, siguranța și lichiditatea sunt factori mai importanți decât câștigul imediat.

Diferențele economice dintre români

Deși numărul românilor cu depozite mari a crescut, nu toți se află în această poziție privilegiată. Pentru mulți, dobânzile ridicate la credite și costurile crescute de trai au făcut dificilă acumularea de economii. Astfel, contrastul între cei care își pot permite să economisească sume mari și cei care abia fac față cheltuielilor zilnice este tot mai evident.

Numărul românilor care au reușit să depună peste 100.000 de euro în bănci crește constant, indicând o polarizare economică tot mai pronunțată. Totuși, depozitele mari rămân garantate doar până la plafonul de 100.000 de euro, iar numărul total al deponenților este calculat în baza datelor consolidate de la fiecare bancă, astfel încât o persoană cu depozite la mai multe bănci este luată în considerare de mai multe ori.

Astfel, în 2024, în ciuda unui climat economic complicat, România continuă să înregistreze o creștere a numărului de bogați „oficiali” și a sumelor economisite în bănci, fenomen ce reflectă nu doar veniturile mari din anumite sectoare, dar și nevoia de siguranță financiară în fața incertitudinilor economice.